Waarom ik van paarden houd

Ik vind paarden gracieuze, glorieuze wezens. Paarden zijn perfectie. De wijze waarop ze zijn gebouwd, hoe ze zich voortbewegen, hun slanke lichamen met glanzende vachten en de soepele manier waarop ze zich voortbewegen. Elk paard is fascinerend anders.

Vooral vrouwen zijn gek op paarden. Ik denk niet dat mannen er op dezelfde manier over denken. Mannen houden ook van paarden, dat is waar, maar mannen gebruiken ze vooral om te jagen of laten ze springen. Ze verzorgen ze ook, maar niet op de manier waarop vrouwen dat doen, namelijk met échte liefde en genegenheid.

Soms kom je een paard tegen dat speciaal is. Bonfire was zo’n paard. Samen met Anky van Grunsven werden er vele dressuurprijzen gewonnen en in 2001 na een overtuigende carrière mocht hij in de wei van z’n laatste jaren genieten. In 2013 stierf Bonfire en ik weet nog goed dat dit een ware schok teweegbracht in de paardengemeenschap. Indrukwekkend om te voelen wat dit paard bij ons had teweeggebracht, we waren er kapot van.

Elke cent die we overhebben storten we in onze hobby en onze paarden. Natuurlijk zijn paarden nooit een vervangen voor familie maar ik ken gevallen waarin de paarden beter worden behandeld dan eigen kroost! Tja, het is een dure hobby en in mijn persoonlijke geval kom ik zelden onder de 500 euro per maand uit qua kosten. Stalgeld is altijd een grote kostenpost en een paard op stal hebben bij de manege kost zelden minder dan een paar honderd euro. Tel daarbij op kosten voor voer, verzorgingsmiddelen, eventuele fysiotherapie en materiaalkosten en je hebt een hobby te pakken waar je niet rijk mee wordt. Ga je dan ook nog eens wedstrijden rijden, in welke discipline dan ook, dan moet je rekening houden met verdere kosten. Denk dan aan een paardentrailer en een auto met voldoende trekkracht om een paard en trailer te trekken. Meestal niet goedkoop in aanschaf en wegenbelasting. Kortom, het kost was maar daar krijg je bijzonder veel voor terug!

Het werken met paarden heeft ook therapeutische waarde. Wil je een paard voor je laten werken dan moet het paard ontzag en respect voor je hebben. De omgang met paarden is wat dat betreft een prima persoonlijkheidstraining. Je moet duidelijk zijn, helder en ondubbelzinnig. Door ongeduldig te zijn en boos te worden stoot je het paar alleen maar af, want dit zijn typisch menselijke emoties waar een paard niks mee kan.

Al met al is de paardensport een fascinerende bezigheid. Het is iets wat je pakt en nooit meer loslaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *