Duindigt, de bakermat van de Nederlandse draf- en rensport

Weinig plekken in Nederland hebben een grotere impact gehad op de vaderlandse draf- en rensport dan Duindigt, de draf- en renbaan in de duinen tussen Wassenaar en Den Haag. In een tijd waarin paardenraces slechts te bezichtigen waren door adellijke families, was Duindigt in 1906 de eerste renbaan waar gewone toeschouwers ook welkom waren. Het wedden op paardenraces was ondertussen al overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk totdat de Nederlandse overheid in 1911 besloot om het aan banden te leggen. Het gebrek aan wedinkomsten speelde Duindigt parten en de renbaan was een tijdlang op sterven na dood. Gek genoeg was het de Duitse invasie die Duindigt min of meer redde. De Duitsers hieven het wedverbod op en de renbaan bloeide op.

Meer dan alleen een ren- en drafbaan

Een bezoekje aan Duindigt is anno 2017 zeer de moeite waard voor eenieder die de paardensport een warm hart toedraagt. Naast de koersen en de mogelijkheid om een gokje te wagen is er ook een museum, gratis toegankelijk. Tevens is er op de parterre van de Grote Tribune een historisch archief in te zien. Het doel van dit archief is om de interesse voor de draf- en rensport te stimuleren. Tot slot is er een museumwinkel waar tweedehands boeken, tijdschriften en andere artikelen te koop zijn. In alle drie gevallen spreken we hier van een must-do voor elke paardenliefhebber!

Renbaan Duindigt voor weddenschappen

Een bezoekje aan Duindigt is een prima manier om te proeven aan het wedden op paardenraces. Vanaf Maart tot December worden er regelmatig koersen georganiseerd. Er zijn een aantal races die in het oog springen. De Grote Prijs der Lage Landen en de Gouden Zweep zijn races met veel publiciteit, veel publiek en een lekker Engels sfeertje. Ouderwets een weddenschap plaatsen bij een bookmaker van vlees en bloed doe je hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *