Verschillende paardenrace disciplines uitgelegd

De paardensport is bijzonder divers, met een breed scala aan disciplines.De federatie onderscheidt 9 officiële onderdelen waarvan sommigen redelijk obscuur, andere disciplines daarentegen staan meer in de belangstelling.Een goed voorbeeld van een obscure vorm van paardensport is ‘horseball’, een teamsport waarin men probeert te scoren in het doel van de andere partij. Een soort ‘polo light’ dus. Om nog maar eens een voorbeeld te geven van de grote diversiteit binnen de paardensport; het rodeo rijden op paarden wordt ook officieel erkend.

In dit artikel wil ik het vooral over paardenraces hebben, zonder twijfel de meest populaire vorm van hippische sport. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is deze vorm van paardensport erg populair, met name omdat er fervent op wordt gewed. In 2008 ging er $115 miljard in om en een deel van dat geld vond z’n weg terug naar de paardensport. Dit zorgt voor uitstekende financiële liquiditeit en deze tak van sport is daardoor financieel gezond.

Het racen van paarden is naar mijn mening de meeste pure vorm van paardensport. Paard en jockey die samen met een noodgang op de finish afstormen, in de hoop daar als eerste aan te komen om zodoende met de eer te strijken. Het is ook meteen de oudste vorm van hippische sport en qua opzet praktisch ongewijzigd gebleven over duizenden jaren.

Qua paardenraces kan je 4 deelgebieden onderscheiden die ik kort zal aanstippen.

De rensport

De meeste simpele vorm van paardenraces. Paard en jockey dienen als eerste over de meet te komen en de andere combinaties te verslaan, meestal in galop. Zeer populair bij het publiek dat weddenschappen afsluit aangezien de spanning niet te snijden is als de paarden op de finishlijn afstormen. Wint jouw paard en pak je een mooi zakcentje?

De springsport

Vaak onderdeel van een concourse hippique. Het idee is dat paard en ruiter een vast traject afleggen waarin een combinatie van sprongen zijn opgesteld. Het idee is om dit foutloos te doen aangezien er strafpunten worden uitgedeeld als er een balk valt of een paard weigert. Jeroen Dubbeldam is een welbekende Nederlandse springruiter en een graag geziene gast op de internationale toernooien. In 2000 won hij een gouden medaille.

Aangespannen sport

Bij deze discipline ligt het accent op de tuigpaarden en Hackney’s die voor de wagen, of sulky, worden gereden. Er wordt gekeken naar hoe groot het zweefmoment van de draf is en of de posities die het paard aanneemt esthetisch in orde zijn. Als er meerdere paarden voor de wagen zijn gespannen wordt er gekeken of de paarden als een geheel opereren. De menner heeft hier natuurlijk invloed op waardoor de aangespannen sport in de praktijk het beoordelen van de combinatie paard/ruiter behelst.

Endurance

Er wordt in deze discipline een route afgelegd van tussen de 20 en 160 kilometer, meestal door de natuur. Het competitieve element wordt achtergesteld aan het welzijn van het paard.

De keuze voor het juiste paard is cruciaal in alle disciplines. Om een voorbeeld te geven, een goed renpaard zoals bijvoorbeeld een Arabisch volbloed is niet per definitie goed in endurance.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *