Leer sportsbetten met deze beginnersgids

Het voorspellen van sportuitslagen is niet alleen een leuke uitdaging, met een gezonde dosis kennis en een toefje geluk kun je er ook een heel leuk zakcentje mee verdienen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst de sportsbetmarkt betreedt. Op die manier voorkom je beginnersfouten die 99% van de aspirant spelers maken. Voordat ik begin moet ik eerst de jongen van blackjackgeeks.nl bedanken want zij hebben een aantal van deze tips aangedragen.

Doorgrond de odds

Laten we beginnen met het belangrijkste element van elke winnende sportsbetstrategie; het begrijpen van de odds. Uiteindelijk bepalen de odds of een bet interessant is (of niet) en niet zozeer de uitslag zelf. Een goed voorbeeld hiervan is wedden op de topfavoriet, laten we als voorbeeld Roger Federer nemen die het in de eerste ronde Wimbledon opneemt tegen een qualifier. Klinkt als een goede bet? Niet als je je realiseert dat de odds wellicht van dien aard zijn dat je maar 10 cent op een euro uitbetaald krijgt bij winst van Federer. Niet de moeite waard! Als je serieuze ambities hebt is het beter om naar buitenkansjes te zoeken, bijvoorbeeld door een underdog te backen. Maar let op, alleen als de odds interessant genoeg zijn in relatie tot het risico! Markwerking staat aan de basis van deze odds en je krijgt betere payouts als je tegen de heersende opinie ingaat, cq. het beter weet dan de rest.

Snap de mathematica

De bookmakers hebben niets voor niets mathematici in hun gelederen. Deze jongens en meisjes zijn erg goed in het ontwikkelen van wedvarianten die op het eerste oog zéér aantrekkelijk lijken, maar in de realiteit altijd in het voordeel van het huis werken. Een voorbeeld is een zogenaamde ‘accumulator’, verschillende bets in een serie, die allen jouw kant op moeten vallen voor een flinke winst. Accumulators maken het mogelijk om met een minimale inleg maximaal te winnen. Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, deze accumulators zijn ontwikkeld om het huis voordeel te geven, blijf er dus van weg.

Let op je wedgedrag

Let er op dat je wedgedrag en de bedragen die je inzet rationeel te verklaren blijven. Het is algemeen bekend dat spelers hun inzetten verhogen naarmate ze succesvol zijn. Worden er verliezen geleden dan gaat meestal de rem erop. Dit is niet de bedoeling! Blijf altijd evenwichtig geld inzetten en laat je niet verleiden tot het verlaten van je strategie. Geluk heeft geen geheugen!

Houd je hoofd koel

Er zijn er maar weinig die het hoofd koel kunnen houden als de verliezen zich opstapelen, vooral als pure pech aan de grondslag ligt van je missers. Je zal niet de eerste zijn die na een tegenslag de discipline kwijtraakt en bankroet gaat in een poging om verliezen goed te maken. Witheet van woede? Tijd voor een time-out!

Bepaal je strategie en houd je eraan!

De beste resultaten in het sportsbetten worden geboekt als het wedgedrag onderdeel is van een overkoepelende strategie. Nu is het erg makkelijk om zo’n strategie te verlaten of af te doen als verliesgevend na slechts een aantal verliezende bets, dus het is belangrijk om jezelf tijd te gunnen en je strategie adequaat te toetsen.

Houd een administratie bij

Meten is weten. Daarom ik zou willen aanraden om een en ander bij te houden in een spreadsheet. Zo creëer je een naslagwerk van je wedgedrag waar je later uit kan putten. Soms vinden mensen patronen in hun wedgedrag die een kans bieden om het wedgedrag aan te passen en slimmer te spelen. Wellicht dat je data uitwijst dat je in een bepaalde discipline of betvorm uitblinkt qua voorspellende vermogens. Daar kan je je dan op instellen.

Gun jezelf tijd

Sportsbetten is niet iets wat je binnen de kortste keren in de vingers hebt. Gun jezelf daarom tijd om het ‘vak’ te leren. Loop niet te hard van stapel, plaats liever meerdere kleine bets waar je ervaring mee opdoet dan één grote bet waar je eigenlijk minimale informatie uit put.